Carl Larsson ja vaimonsa Karin Larsson

Carl Larsson ja vaimonsa Karin Larsson

Ruotsin ja Pohjoismaiden rakastetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Carl Larsson (1853 – 1919) tunnetaan ennen muuta perheensä ja kotinsa arjen ja juhlan maalarina.

Carl Larsson teki myös runsaasti kuvituksia, muotokuvia ja merkittäviä monumentaalimaalauksia. Hänen maalarinuransa alku oli välillä vaikeaa, ja elämään mahtui myös kitkeriä tappion tunteita ja masennuskausia. Taiteessaan hän kuitenkin pyrki aina kohti kauneutta.

Carlin vaimon Karin Larssonin rooli oli merkittävä: hän oli kodin emäntä, kahdeksan lapsen äiti, Carlin tukija, ateljeekriitikko ja monien maalausten aihe.

Karin Larsson (o.s. Bergöö, 1859-1928) opiskeli taiteilijaksi vanhempiensa kannustamana. Aikansa monen naistaiteilijan tavoin hän lopetti maalaamisen avioiduttuaan. Kotipiirissä hän kuitenkin käytti luovuuttaan ainutlaatuisesti, eikä päiväkirjamerkinnöissään ja kirjeissään pahoittele maalarinuransa loppumista. Hän suunnitteli huonekaluja kuten pelkistetyn keinutuolin ja kekseliään, kulmikkaan kukkahyllyn. Hän teki lapsilleen ja itselleen käytännöllisen kauniita vaatteita ja kotiin seinävaatteita, verhoja ja tyynyjä.

Karin Larsson oli suunnittelijana moderni ja kokeellinen. Hän piti vapaamuotoisesti sommittelusta, abstrahoiduista muodoista ja tyylitellyistä kasviaiheista. Hänen merkittävä roolinsa muotoilijana ja ruotsalaisen sisustusmaun muokkaajana on tunnustettu kunnolla vasta joitakin vuosikymmeniä sitten.

-teksti on lainattu suoraan Ateneumin näyttelyoppaasta:

CARL LARSSON Hyvän elämän jäljillä 10.2.-29.4.2012

Kuva:Carl Larsson ja Karin Bergöö vastakihlautuneina 1882. Kuva Carl Larssongården, Sundborn.

Kirjasta Carl Larsson, Elämä ja taide. 2004.

Jätä kommentti